Дейности урологичен кабинет

1. Прегледи и консултации

2. Ехография – бъбреци и пикочен мехур простата

Неинвазивно изследване, при което чрез отразени ултразвукови вълни се създава изображение на наблюдавания орган. Това изключително широко прилагано изследване се провежда се от уролог. Пациентът е легнало положение, на част от тялото му се поставя контактен гел, накрайника на ехографа се допира до кожата и се премества бавно и внимателно. На монитор лекарят наблюдава изображението. Изследването продължава под 30 минути и не е болезнено, нито неприятно.

3. Ехография на тестиси

Ултразвуковото изследване (ехографията) на тестисите е изследване, което използва отразени улразвукови вълни. С помощта на това изследване се визуализират тестисите (семенниците), скротума (мъдница), епидидима (надсеменник, придатък на тестиса), както и семенните каналчета (vas deferens), които свързват тестисите с простатната жлеза. При провеждане на ултразвуково изследване не се използват рентгенови лъчи. Ултразвуковото изследване се провежда с помощта на трансдюсер (малък накрайник, който се държи в ръката от изследващия). Той се поставя и се движи напред и назад върху скротума. С помощта на този трансдюсер се изпращат ултразвукови вълни до компютър, който ги обработва и ги превръща в изображение, което се появява на видео монитор. Картината, която се получава се нарича ехограма или сонограма. Получените изображения могат да бъдат запазени.

4. Дилатация на препуциум при малки момчета

5. Дилатация на уретрата

Дилатация на уретрата – метод, при който се извършва механично разширяване на лумена на пикочния канал в зоната на стеснението му чрез въвеждане на специални инструменти (дилататори) с последователно нарастващ калибър.

6. Сваляне на конци

7. Инцизия на абсцеси в гениталната област при мъже

8. Поставяне на уретрален катетър